top of page

Hoitotahto Omakantaan vai kirjallisena? Tee molemmat ja tässä syy

Olemme aikaisemmin kirjoittaneet hoitotahdosta tekstissä Huomioi nämä hoitotahdon laatimisessa.

Tässä artikkelissa kerromme miksi hoitotahto on edelleen tärkeä kirjoittaa Omakanta-sovelluksen lisäksi myös perinteisenä paperisena versiona.



Suurelle osalle suomalaisista Omakanta-sovellus on jo tuttu juttu. Omakannasta voi nähdä omat terveystietonsa, uusia reseptejä, nähdä laboratoriotutkimusten tuloksia ja niin edelleen. Sinne voi myös kirjata oman hoito- ja elinluovutustahdon. Omakannan kautta tieto edellä mainituista saavuttaa eri sairaanhoitotahot tarvittaessa.


No miksi sitten enää pitää ruksata tietoja paperille. Tässä syyt!


Syy #1 - Kaikki eivät pääse lukemaan tietoja Omakannasta



Esimerkkinä mainittakoon palvelukodit – kaikilla palvelu- ja hoitokodeilla ei suinkaan ole oikeuksia päästä käsiksi asiakkaan Omakantatietoihin.


Omakannan tietoja voivat hyödyntää kaikki ne terveydenhuollon palvelunantajat, joilla on käytössään Potilastiedon arkisto. Tämän lisäksi potilaan on pitänyt antaa erillinen luovutuslupa potilastietojen käyttöön.


Jos haluat varmistaa, että tieto hoitotahtosi sisällöstä päätyy myös Omakannan ulottumattomissa oleville palvelutahoille, kirjoita se paperille.




Syy #2 - Edunvalvontavaltuutettu ei näe hoitotahtoa Omakannassa


Toinen tärkeä syy kirjoittaa hoitotahto paperille liittyy tietosuojaan ja toisen henkilön puolesta asiointiin. Mikäli sinun kuntosi tai toimintakykysi heikkenee ja sinulle määrätään edunvalvontavaltuutettu, ei valtuutettu pääse tällä hetkellä lukemaan hoitotahtoasi Omakannasta.


Tähän on onneksi tulossa muutos, kunhan edunvalvontatieto ja edunvalvontapäätöksen sisältö saadaan Suomi.fi-valtuuksien hyödynnettäväksi.




Syy #3 - Kerro hoitotahdosta läheisillesi


Kolmas tärkeä syy liittyy hoitotahdon sisällön jakamiseen läheisten kesken. Suomalaiset ovat usein tuppisuita eivätkä turhia puhele omista asioistaan. Hoitotahdon sisällöstä olisi kuitenkin ehdottoman tärkeä jutella etukäteen läheisten kanssa, jotta he ovat tietoisia siitä mitä sinä haluat.


Hoitotahdon olemassaolo vähentää omaisten epätietoisuutta ja ahdistusta hoitoratkaisutilanteissa. Hitusen helpommaksi tilanteen voi tehdä vielä siten, että jakaa hoitotahdon sisällön etukäteen omaisten kanssa. Tällä tavoin sen sisältö ei tule yllätyksenä hoitoratkaisutilanteessa.



Olethan jo laatinut itsellesi hoitotahdon? Mikäli hoitotahto on vielä asiana uusi, katso videomme Hoitotahto.


Lisätietoja hoitotahdosta täältä:


THL - hoitotahto


Terveyskirjasto - hoitotahto

 

Tämän artikkelin on kirjoittanut Viimeinen tahto yrityksen asiantuntija. Artikkeli on osa yrityksen tuottamaa tekstisarjaa, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa erilaisista itsemääräämisoikeuksista ja herätellä ajatuksia ja keskustelua aiheista.


Lisätietoja www.viimeinentahto.fi

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page