top of page

Luovuttaako vai eikö luovuttaa?


Luovuttaa vai eikö luovuttaa, siinä vasta pulma. No ei varsinaisesti. Ennen ehkä, mutta ei enää, koska jokainen meistä on luovuttaja.


Laki ihmisen elimien, kudosten ja solujen lääketieteellisestä käytöstä muuttui vuonna 2010. Muutoksen myötä jokainen meistä on potentiaalinen elintenluovuttaja. Samalla poistui ollakko vai eikö -dilemma, sillä päätös tehtiin puolestamme. Tämä on erittäin hyvä asia, sillä nyt elintenluovutus ei jää kiinni ainakaan siitä, että henkilön tahtoa ei tiedetty.


Kiitos, että olet luovuttaja!



Suomessa elinsiirtojonoissa on

jatkuvasti yli 500 potilasta, joista

5-10% kuolee, koska heille ei ole tarjolla

sopivaa siirrännäistä. On siis kirjaimellisesti elintärkeää, että elimet päätyvät sinne missä niitä tarvitaan.





Vaikka laki tuli voimaan jo vuonna 2010, ei asia ole kokemuksemme mukaan kovinkaan hyvin tiedossa kansalaisten kesken. Järjestämme säännöllisesti luentotilaisuuksia niin opiskelijoille kuin eläkeläisikäisille ja aina ryhmästä löytyy vähintään muutama henkilö, jolle käyttöön otettu “oletettu suostumus” tulee yllätyksenä.

Tahdon ilmaiseminen

Elinluovutuskortin täyttämisestä ei kuitenkaan ole mitään haittaa, päinvastoin. Kirjaamalla tahtonsa Omakantaan ja allekirjoittamalla perinteisen elinluovutuskortin, teet oman tahtosi selväksi. Mikäli henkilön tahto ei ole sairaanhoitohenkilökunnan tiedossa keskustellaan asiasta omaisten kanssa.


Omainen ei voi enää kieltää elinluovutusta omaan tahtoonsa vedoten, mutta asioiden helpottamiseksi oma tahto kannattaa ilmaista selkeästi kirjallisessa muodossa. Haittaa ei myöskään ole siitä, että asian keskustelee läpi omaisten kanssa, jotta he ovat tietoisia päätöksestäsi. Tällä tavoin omaisesi osaavat kertoa tahtosi sairaanhoitohenkilökunnalle mikäli tietoa ei löydy esimerkiksi Omakannasta.


Mikäli olet sitä mieltä, ettet missään nimessä halua luovuttaa elimiäsi poismenosi jälkeen enemmän niitä tarvitsevalle, täytyy se kirjata erikseen ylös. Ennen vanhaan täytyi kirjoittaa elinluovutuskortti, nykyään täytyy kirjoittaa elintenluovutuskielto. Elinluovutustahdon, niin myönteisen kuin kielteisen, voi kirjoittaa Omakantaan sille varattuun paikkaan.


Ole luovuttaja!


Katso myös videomme Elinluovutustahdosta!



Lisätietoa elintenluovutuksesta löytyy:




 

Tämän artikkelin on kirjoittanut Viimeinen tahto yrityksen asiantuntija. Artikkeli on osa yrityksen tuottamaa tekstisarjaa, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa erilaisista itsemääräämisoikeuksista ja herätellä ajatuksia ja keskustelua aiheista.


Lisätietoja www.viimeinentahto.fi

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page