top of page

Mikä ihmeen hoivatahto?



Moni on kuullut hoitotahdosta, mutta harvempi hoivatahdosta. Mikä hoivatahto siis on ja mikä on sen merkitys? Tässä artikkelissä kerromme miksi jokaisen olisi hyvä miettiä omaa hoivatahtoaan.

Mikä on hoivatahto?

Hoito- vai hoivatahto?


Käydään ensiksi läpi miten hoitotahto ja hoivatahto eroavat toisistaan. Hoivatahto on asiakirja, jossa henkilö kertoo miten hän haluaa tulla hoidetuksia ja hoivatuksi päivittäisessä elämässään.


Hoitotahdo taas on asiakirja, jossa henkilö kertoo miten hän haluaa tulla hoidetuksi mikäli hän ei esimerkiksi onnettomuuden tai vanhuuden-heikkouden vuoksi pysty enää itseään ilmaisemaan. Hoitotahto käsittelee lääketieteellisiä asioita ja ottaa kantaa lääketieteellisiin hoitoratkaisuihin. Hoivatahto taas ei.




Hoivatahdon merkitys korostuu, kun henkilö on pitkäaikaishoidossa tai mikäli henkilö ei enää pysty täysin selkeästi ilmaisemaan tahtoaan. Tällöin henkilön mieltymykset on helppo tarkistaa hoivatahdosta.



Hoivatahdon sisältö


Minkälaisia asioita hoivatahdossa sitten voi olla? Periaatteessa vaikka mitä! Helpointa on aloittaa miettimällä omia päivittäisiä rutiineja; alkaako aamusi aina samalla tavalla? Miten? Katsotko mielummin televisiota vai kuunteletko radiota? Mikä on lempiruokasi ja mitä ruokaa sinä ehdottomasti vihaat?


Tässä esimerkiksi pätkiä asiakkaittemme hoivatahdoista:


“Tykkään hitaista aamuista. Juon aamuisin kaksi kuppia kahvia reilulla kahvivaralla. Uutiset tykkään lukea painetusta lehdestä kahvia juodessani.”

“Tykkään istua hyvällä säällä ulkona, mutta en jaksa istua auringonpaisteessa. Silmäni ovat herkät, joten minulla on aina oltava ulkona aurinkolasit mukana.”

“Palelen herkästi varsinkin talvisin. Haluan, että minulla on öisin aina sukat jalassa.”

Joko keksit mitä omassa hoivatahdossasi voisi lukea? Mieti itsellesi tärkeitä asioita – pieniä tai suuria. Arkemme koostuu tottumuksista ja rutiineista, jotka yhdessä tekevät elämästämme meidän itsemme näköisen.


Tottumukset ja rutiinit ylös

On myös hyvä muistaa, että tapamme eivät ole toisille ihmisille niin itsestäänselvyyksiä kuin saatamme itse olettaa. Hyvä esimerkki tämän kaltaisesta tilanteesta tulee lähipiiristäni. Vein jouluna lahjaksi joulukahvia jo hyvin iäkkäälle läheiselleni. Ajattelin joulukahvin olevan oiva lahja! Juommehan aina tavatessamme yhdessä pullakahvit. Antaessani paketin läheiseni totesi, etteihän hän juo kahvia vaan teetä. Olin aivan puulla päähän lyöty! Miten niin sinä et juo kahvia?


Todellisuus oli, että läheiseni joi vain minun kanssani yhden kupin kahvia, mutta muutoin aamiaisella, lounaalla ja iltapäivisin hän joi itsekseen teetä. Onneksi asia tuli puheeksi. Juuri tämän kaltaisia asioita hoivatahtoon pitää kirjata. Onneksi seuraamukset olivat tällä kertaa vain kahvivaraston kasvattaminen!

Mitä mieltä sinä olet hoivatahdosta? Joko olet tehnyt omasi?



 

Tämän artikkelin on kirjoittanut Viimeinen tahto yrityksen asiantuntija. Artikkeli on osa yrityksen tuottamaa tekstisarjaa, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa erilaisista itsemääräämisoikeuksista ja herätellä ajatuksia ja keskustelua aiheista.



275 katselukertaa0 kommenttia

Aiheeseen liittyvät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page