top of page

Mikä on sinun digitaalisen omaisuutesi arvo?

Elämämme on täynnä teknologiaa. Erilaisia laitteita on joka lähtöön ja paljon päivittäisestä elämästämme pyörii jollakin tavoin teknologian ympärillä. Halusimme sitä tai emme. Mutta tiesitkö, että se mitä tuotamme digitaaliseen muotoon, on digitaalista omaisuuttamme? Ja tiesitkö, että myös digitaalista omaisuutta voi testamentata? Etkö?


Aloitetaan siis siitä mitä ihmettä on digitaalinen omaisuus.


Mitä on digitaalinen omaisuus?


Digitaalista omaisuutta ovat erilaiset digitaalisessa muodossa olevat tietoaineistot. Tämä aineisto käsittää muun muassa sähköpostit, digitaaliset valokuvat ja dokumentit.


Digitaalista omaisuutta voi olla erilaisilla laitteilla kuten puhelimessa, tietokoneella ja muistitikuilla tai palveluntarjoajien kuten Facebookin tai Googlen palvelimilla.Entä mikä on digitaalinen jäämistö?

Digitaalinen omaisuus muuttuu digitaaliseksi jäämistöksi poismenosi jälkeen. Periaatteessa kaikki minkä omistat digitaalisessa muodossa muuttuu jäämistöksi ja on näin ollen myös perittävissä. Vaikka elämme hyvin digitalisoituneessa maailmassa, harva kuitenkaan ymmärtää tai edes ajattelee, että myös digitaalista maailmaamme voi antaa perintönä eteenpäin.


Mitä digitaalisia asioita voi sitten periä?


Tänä päivänä suurin osa valokuvista otetaan kännykällä, josta ne siirtyvät automaattisesti pilvipalveluun talteen. Näin käy usein myös tietokoneella oleville tiedostoille. Valokuvat, dokumentit ja jopa sähköpostiviestit voi testamentata perillisille tai haluamalleen taholle. Oleellista on tällöin huolehtia siitä, että digitaalista omaisuuttasi perivä henkilö pääsee käsiksi kyseisiin asioihin. Tämä vaatii etukäteissuunnittelua, sillä kaikki tiedot ovat nykyään useiden salasanojen takana.


Erilaisilla pelitileillä olevat varat pitää laskea mukaan kuolinpesän omaisuuteen. Veikkauksen tilillä olevat varat siirtyvät automaattisesti tilinomistajan kuoltua tilinomistajan ilmoittamalle pankkitilille. Ulkomaiset yritykset eivät kuitenkaan saa tietoa suomalaisen henkilön poismenosta, jonka vuoksi on tärkeää informoida omaisia tämän kaltaisen tilin olemassaolosta etukäteen, varsinkin jos tilillä on omaisuutta.


Entä digitaalisen omaisuuden arvo?


Sen voi jokainen meistä määritellä itse. Kuinka tärkeänä pidät valokuviasi? Kuinka harmillista olisi jos kukaan ei ikinä enää näkisi niitä? Vanhemman poismenon jälkeen voi olla mahdollista, että lapsen kaikki lapsuudenkuvat jäävät ikuisiksi ajoiksi salasanojen taakse piiloon. Tällöin valokuvien arvo on mittaamaton.


Toinen esimerkki voi olla tietokoneella olevat dokumentit, jotka sisältävät tärkeää tietoa. Jokainen voi miettiä omien dokumenttiensa arvon perillisten silmissä. Osa dokumenteista voi kuitenkin olla rahallisesti merkittäviä varsinkin mikäli ne liittyvät henkilön työhön tai yritystoimintaan.


Miten testamentata digitaalista omaisuutta?


Ryhtyessä pohtimaan digitaalista omaisuuttaan ja sen siirtämistä eteenpäin, aloitetaan digitaalisen jäämistön perintösuunnittelu. Mitä omaisuutta on? Mitkä asiat haluaa siirtää eteenpäin? Mihin eri paikkoihin tietoja on tallennettu?


Kun edellä mainitut asiat on käynyt läpi, voi alkaa laatimaan digitaalista testamenttia. Digitaalisessa testamentissa käydään tarkemmalla tasolla läpi miten haluat asiat hoidettavan. Voit myös halutessasi määrätä tietyn henkilön vastuuseen digitaalisesta jäämistöstäsi.

Nyt kun tiedät enemmän, kysyn uudelleen; mikä on juuri sinun digitaalisen omaisuutesi arvo?

 

Tahtoni-vihkossa on mukana digitaalinen testamentti sekä ohjeet lomakkeen täyttämiseen. Lahjoitamme jokaisesta myydystä Tahtoni-vihkosta 2€ Syöpäsäätiölle ❤️


Vihko on tilattavissa kotisivuiltamme www.viimeinentahto.fi

 

Tämän artikkelin on kirjoittanut Viimeinen tahto yrityksen asiantuntija. Artikkeli on osa yrityksen tuottamaa tekstisarjaa, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa erilaisista itsemääräämisoikeuksista sekä herätellä ajatuksia ja keskustelua aiheista.

Lisätietoja www.viimeinentahto.fi

1 Comment


hessu.aalto2
Mar 23

Voiko mennä naimisiim ilman valvoja suostumists?

Like
bottom of page