top of page

Hoitotahto – tärkeimmät asiat, jotka sinun tulee tietää

Hoitotahto on yksi elämämme tärkeimmistä asiakirjoista. Siksi on tärkeää miettiä tarkoin hoitotahdon sisältöä ja laadittava asiakirja ajatuksen kanssa. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä asioita on hyvä ottaa huomioon hoitotahtoa laatiessa.


Huomioi nämä hoitotahdon laatimisessa

#1 - Laadi hoitotahto aina kirjallisesti


Hoitotahto tehdään kirjallisesti. Hoitotahto on tärkeää kirjata paperille sekä tallentaa Omakantaan. Omakannan kautta eri sairaanhoitolaitokset saavat tiedon hoitotahdosta. Paperinen versio on hyvä olla kaiken varalta, koska kaikilla ei ole pääsyä Omakannan tietoihin.


Valmiita hoitotahtolomakkeita löytyy muun muassa THLn ja Muistiliiton sivuilta. Myös Tahtoni-vihkossa on mukana helposti täytettävä hoitotahto.


#2 - Pituus vai laatu?


Aloita hoitotahdon laatiminen miettimällä kumpi on sinulle tärkeämpää; elämän pituus vai sen laatu. Mikäli koet, että elämän pituus on tärkeintä voi hoitotahdossa olla esimerkiksi lause:


“Haluan, että minut pidetään hengissä niin pitkään kuin se on kohtuudella mahdollista käyttämällä kaikkia saatavilla olevia lääketieteellisiä hoitokeinoja”

Jos elämän laatu on sinulle ensisijaista, voi hoitotahtoon kirjata seuraavasti:


“Päätettäessä hoidostani pidän tärkeämpänä elämäni laadun varmistamista kuin pitkittämistä”


#3 - Kiellot ja rajoitukset


Monelle hoitotahdossa mainitusta kiellosta tulee ensimmäisenä mieleen elvytyskielto. Hoitotahdossa on kuitenkin mahdollista myös kieltää verensiirto (usein Jehovan todistajilla), elintoimintojen keinotekoinen ylläpitäminen, letkuruokinta, antibiootit ja niin edelleen.

On kuitenkin hyvä miettiä voiko kielloista koitua käytännössä enemmän haittaa vai hyötyä. Täyskielloilla voi olla rajutkin seuraamukset tilanteesta riippuen. Mikäli kirjaa hoitotahtoonsa rajauksia ja kieltoja, on ymmärrettävä mitä ne todellisuudessa tarkoittavat.

Mikäli tarkoituksena on välttää turhia hoitoja, voi hoitotahtoon lisätä esimerkiksi seuraavan kohdan:


“Tehohoitoa voidaan minulle antaa vain, jos voidaan kohtuudella arvioida, että sen antaminen johtaa parempaan tulokseen kuin pelkästään lyhytaikaiseen elämän pitkittymiseen. Jos toivorikkaana aloitettu hoito osoittautuu tuloksettomaksi, siitä on luovuttava.”

Keskustele oman lääkärisi kanssa mikäli sinulla heräsi kysymyksiä koskien oman hoitotahtosi laadintaa.


Lue lisää


Katso myös videomme hoitotahdosta


Lisätietoja hoitotahdosta ja valmiit lomakkeet löydät täältä:


Terveyden ja hyvinvoinninlaitos:


Muistiliitto:


Tahtoni-vihko:


 

Tämän artikkelin on kirjoittanut Viimeinen tahto yrityksen asiantuntija. Artikkeli on osa yrityksen tuottamaa tekstisarjaa, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa erilaisista itsemääräämisoikeuksista ja herätellä ajatuksia ja keskustelua aiheista.


Viimeisen tahdon blogit – tietoa, ohjeita ja oivalluksia

Tilauslomake

Valitse tuote

Voit  halutessasi tehdä tilauksen lähettämällä viestin osoitteeseen suvi.taussi@viimeinentahto.fi tai soittamalla +358 50 364 8687

Liity postituslistalle!

Haluatko ajankohtaiset tiedot ja tarjoukset suoraan sähköpostiisi? Liity uutiskirjeeseemme – lähetämme sähköpostiviestin kerran kuukaudessa!

suvi.taussi@viimeinentahto.fi

 

Ma - pe klo 9 - 15 

+358 50 364 8687

Viimeinen tahto
bottom of page